Servicii de Pedodonție

În ceea ce privește prima vizită la stomatolog, este bine ca micul pacient să rămână cu o imagine plăcută în urma experienței pe scaunul stomatologic. De aceea, un copil care vine pentru prima dată la dentist cu durere, nedormit, obosit și nemâncat, va avea un prim contact mai puțin favorabil, pe care și-l va aminti de fiecare dată când va trebui să revină.

Este indicat ca, copiii să fie aduși în vizită la cabinetul dentar înainte de apariția unei probleme. Să facă cunoștință cu echipa, cu unit-ul dentar, cu instrumentarul, să numărăm dințișorii și eventual să-i și periem. Insistăm asupra periajului corect, atât a copiilor cât și a părinților, ei fiind primul exemplu pentru micuți și cei responsabili de sănătatea lor dentară.

Copiii necesită o monitorizare temeinică (o dată la 4 luni) și un plan de tratament individualizat, în funcție de personalitatea copilului.

Categorii de vârstă:

  • 0-6 ani – dentația temporară
  • 6-12 ani – dentația mixtă
  • 12-18 ani – dentația permanentă

Informații generale

  • Este o manoperă nedureroasă;
  • Indicată pe dinții fără carie, fie ei temporari sau permanenți, imediat după ce au erupt pe arcadă, pentru a-i proteja de carii;
  • Durata de menținere ar trebui însă să fie în jur de 2 ani, perioadă în care pacientul va veni la controale periodice. Dacă se observă îndepărtarea parțială sau în totalitate a materialului de sigilare, atunci acesta va fi înlocuit;
  • Rolul părinților în detectarea pierderii materialului este important, aceștia fiind cei care ar trebui să controleze dințișorii, lucru care poate fi ușor de făcut, după ce medicul dentist le explică la ce ar trebui să fie atenți.

În jurul vârstei de 7-8 ani ar trebui să mergeți cu copiii dvs. la un control ortodontic de rutină pentru a depista din timp eventuale anomalii dento-maxilare. Terapia interceptivă se bazează pe ameliorarea sau eliminarea unei anomalii, bazându-se în special pe vârsta/perioada de creștere a copilului.

Tratamentul interceptiv poate să elimine necesitatea purtării în viitor a unui aparat fix (brackets). Dacă totuși va fi nevoie de aparat fix, tratamentul va fi mai ușor, de durată mai scurtă și totodată scade numărul cazurilor în care trebuie făcute extracții în scop ortodontic.

Sfaturi

Guma de mestecat consumată în exces (mai mult de 3 ore/zi) poate duce la probleme articulare

Schimbați periuța de dinți după 3 luni de utilizare sau după orice infecție la nivelul gurii sau gâtului. Periuța de dinți este un loc foarte bun pentru dezvoltarea bacteriilor;

Nu împrumutați altor persoane obiecte care vin în contact cu zona orală: sticlele cu apă, rujurile etc.;

Pentru femeile însărcinate: nu ezitați să contactați medicul dentist înainte, dar și în timpul sarcinii, pentru igienizări dentare profesionale, proceduri minim invazive, în vederea nașterii unui copil sănătos!