Servicii de Ortodontie

Cauti un medic specialist ortodont in Cluj Napoca? Vrei un tratament ortodontic cat mai putin vizibil? Iti doresti sa ai dinti drepti, fara ca ceilalti sa observe ca esti in tratament?
Ortho Implant Center Cluj iti pune la dispozitie medici specialisti ortodonti, care te pot ajuta in rezolvarea anomaliilor dentare si a ocluziilor nefunctionale.
Ortodontia este stiinta care se ocupa cu indreptarea dintilor, ”orto” insemnand ”drept”, iar ”dontie” referindu-se la dinti.
Medicul specialist ortodont, poate trata cu ajutorul aparatelor ortodontice diverse anomalii dentare, incercand sa alinieze dintii si sa readuca muscatura intr-o ocluzie corecta din punct de vedere functional si estetic.

Recomandari

Tratamentul ortodontic poate fi aplicat la orice varsta (copii, adolescenti, adulti) si pentru diferite anomalii dentare, cum ar fi:

Anomalii intraarcadice

inghesuiri dentare
spatieri dentare

Anomalii in sens vertical

ocluzie deschisa
ocluzie închisa

Anomalii in sens transversal

ocluzie lingualizata
ocluzie incrucisata
linie mediana deviata

Anomalii in sens sagital/
antero-posterior (A-P)

clasa a II-a Angle
clasa a III-a Angle
angrenaj invers

Cazuri complexe

extractionale
chirurgicale

Tipuri de aparate dentare

Aparatele ortodontice existente la ora actuala pe piata medicala clujeana, la fel ca in orice alta tara, pot fi grupate in:

1. APARATE ORTODONTICE INVISALIGN CLUJ – MOBILE tip gutiere/alignere, unde lider pe piata ortodontica mondiala sunt cele de la INVISALIGN:

Aparatul dentar INVISALIGN este lider pe piata ortodontica mondiala, fiind diferit fata de tratamentele traditionale de indreptare a dintilor: fara metal, fara bracketsi, cu un plan de tratament digitalfacut de catre medicul ortodont certificat Invisalign (vezi site oficial invisalign.ro) si prezentat pacientului intr-o variantă 3D, pentru a vedea exact cum vor arata dintii pe parcursul si la finalul tratamentului, inainte ca pacientul sa isi comande aparatul.

Invisalign este alcatuit dintr-un set de gutiere de ”plastic” (difera numarul gutierelor/alignerelor de la caz la caz, in functie de anomalie), special confectionate si individualizate pentru fiecare pacient in parte, in functie de problema dentara. Aceste gutiere se schimba saptamanal sau la 2 saptamani, dupa indicatiile medicului ortodont.

Tratamentul acesta digital, este mult mai precis decât un tratament clasic cu bracketsi, rezolva intr-un timp mult mai scurt orice anomalie (aproape jumatate din timpul de care are nevoie un aparat clasic cu bracketsi), ba chiar multe dintre cazurile extractionale (transformandu-le in non-extractionale) sau chirurgicale.

Citeste ARTICOLUL nostru de mai jos, despre INVISALIGN – aparatul cu gutiere, apasand pe butonul albastru.

IMG_4341
IMG_4528
IMG_0135

 

2. APARATE ORTODONTICE FIXE –   tip BRACKETSI / BRACES:

Dr. But Adriana Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Aparat fix CLASIC vs. AUTOLIGATURANT DAMON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1. Care este procedura tratamentului ortodontic cu bracketsi, atat in Cluj cat si in restul tarilor civilizate?

– consultatie, fotografii si radiografii dentare, ± modele de studiu, plan de tratament;
– aplicare aparat dentar;
– controale lunare pentru activarea aparatului;
– durata medie de tratament ortodontic este de aproximativ 2,5 ani, in functie de anomalia dentara, varsta pacientului, bagajul genetic, obiceiurile alimentare, obiceiurile de igiena dentara, etc.;
– aparatul se activeaza lunar (prin vizite la clinica stomatologica), aproape pe toata durata tratamentului;
-trebuie respectate restrictiile alimentare: nimic ce este tare sau ce poate face vid, contraindicat sa se muste din alimente, ele trebuie taiate – mai ales la inceputul tratamentului;
– pot exista urgente de tip: bracket dezlipit, bracket rupt (in situatia in care nu sunt respectate indicatiile alimentare), arcul creeaza un disconfort la nivelul obrazului sau al buzelor, toate fiind rezolvabile printr-o vizita la clinica stomatologica;
– igiena trebuie atent facuta, dupa fiecare masa, cu periuta soft, periuta interdentara si apa de gura;
– sunt interzise alimentele dure (nuci, alune, paine prajita, mar, popcorn, bomboane etc.- ele trebuiesc taiate felii); precum si alimentele care fac vid (guma de mestecat, caramele, etc.)

2.2. Care sunt tipurile de aparate dentare fixe?
– APARATE FIXE CLASICE, la care arcul este legat de bracket printr-o ligatura de elastomer;
– APARATE FIXE AUTOLIGATURANTE DAMON, la care arcul este tinut in aparat prin clapeta pe care o are aparatul, generand astfel o forta continua pe toata durata tratamentului, scurtand de multe ori tratamentul cu 4-6 luni;
nefizionomice (aparatele metalice) – cu bracketsi metalici- simpli sau autoligaturanti (care se inchid printr-o clapeta si care pastreaza aceeasi forta pe dinte intre activari, fiind mai eficiente decat aparatul clasic);
fizionomice – cu bracketsi ceramici, hybrizi și/sau sapphire;

IMG_5696

EXEMPLE DE ANOMALII DENTARE REZOLVATE CU APARATE DENTARE FIXE – BRACES:

Aparat metalic-etapa de tratament

Fig.1 DDM bimaxilar cu ocluzie încrucișată bilateral – aparat ortodontic metalic

Fig.2 Ocluzie prăbușită și înghesuire dentară – aparat ortodontic metalic

aparat ceramic

Fig. 3 DDM bimaxilar cu înghesuire dentară și ocluzie nefuncțională – aparat ortodontic fizionomic

OIC-GENERAL-3

Fig. 4 DDM bimaxilar cu înghesuire – aparat ortodontic fizionomic

Aparate dentare FIXE vs. Aparate dentare de tip ALIGNERE / GUTIERE:

FAQS ALIGNERE/GUTIERE BRACKETSI
ESTETIC DA NU (METALICI),
DA (FIZIONOMICI), dar au totuși arc metalic, chiar dacă acesta e tapetat cu bandă albă
DURERE NU - ușoară tensiune, maxim 2 zile UNEORI - la schimbarea arcului
RESTRICȚII ALIMENTARE NU DA - sunt interzise alimentele ce pot face vid și alimentele dure(măr, coajă pâine, alune, nuci, etc.)
DURATA TRATAMENT De 3 ori mai puțin comparativ cu un tratament cu bracketsi; Aproximativ 2,5 ani;
IGIENA Rămâne neschimbată, iar ața dentară poate fi folosită în continuare; Igienizare după fiecare masă cu periuță soft, periuță interdentară și apă de gură;

Cu ajutorul bracketsilor se pot rezolva aproape toate anomaliile dentare, desi fata de alignere exista o anumita limitare, atat ca timp cat si ca si rezolvare finala a cazului.
Avand in vedere ca traim intr-o lume digitala, aparatele de tip alignere sunt mult mai actuale. In Cluj-Napoca puteti gasi tratamente de lux, pornind de la planningul virtual, scanare 3D (amprenta digitala), si rezultat calculat si preconizat de la început, mult mai apropiat de rezultatul final. Aparatul de tip INVISALIGN este un aparat cu multe avantaje fata de cel traditional cu bracketsi.

Fig. 6 Comparație între aparatele clasice, cu bracketsi și aparatele tip gutieră/alignere

Intrebari frecvente legate de aplicarea aparatelor dentare clasice, cu BRACKETSI:

Doare în momentul aplicarii aparatului?

Nu doare deloc, fiindca aparatul doar se lipeste pe dinti cu un adeziv special;

Trebuie sa iau medicamente pentru calmarea durerii cand ajung acasa?

Nu, va exista doar o usoara tensiune la nivel dentar, care dispare cam in 2 zile;

Raman urme pe dinti dupa indepartarea aparatului?

Nu, deoarece se curata dintii cu perii si/sau cauciucuri fine, pentru finisare;

Pot avea pete albe pe dinti dupa indepartarea aparatului?

Petele albe care pot aparea pe dinti sunt pete de demineralizare a smaltului, care pot apare in jurul bracketsilor, DOAR daca igiena nu este buna, adica daca nu se igienizeaza dantura si respectiv aparatul cel putin dimineata si seara, corect; ca urmare, petele albe/cretoase apar datorita fermentarii resturilor alimentare in jurul bracketului;

Cum ma voi igieniza dupa ce imi pun aparat dentar?

Este indicata igiena dupa fiecare masa, pentru a nu ramane resturi alimentare pe aparat, care pot duce la demineralizarea smaltului, cu periuta de dinti SOFT, sau special conceputa pentru ortodontie + periuta interdentara + apa de gura si/sau dus bucal;

Trebuie sa vin lunar la control?

Da, se vine lunar la control, iar medicul va activa aparatul, schimband anumite componente, in functie de anomalie si de raspunsul dentar/osos al fiecarui pacient in parte;

Cat durează un tratament cu aparat dentar fix?

Media purtarii unui aparat dentar este de aproximativ 2 ani de zile, in funcție de anomalia dentara, de varsta pacientului, de faptul ca a mai purtat sau nu aparat dentar in antecedente, etc.

Intrebari frecvente legate de aplicarea aparatelor dentare tip ALIGNERE / GUTIERE:

Doare in momentul aplicarii aparatului?

Nu doare deloc, fiindca aparatul este mobil, este indepartat si de catre pacient si nu este lipit cu nimic de dinti, sta pe dinti doar prin frictiune si prin faptul ca este mulat si individualizat pentru fiecare pacient în parte;

Trebuie să iau medicamente pentru calmarea durerii cand ajung acasa?

Nu, va exista doar o usoara tensiune la nivel dentar, cand se schimba gutiera;

Raman urme pe dinti dupa indepartarea aparatului?

Nu, deoarece se curata dintii cu perii si/sau cauciucuri fine, pentru finisare;

Pot avea pete albe pe dinti dupa indepartarea aparatului?

Nu;

Cum ma voi igieniza dupa ce imi pun aparat dentar?

Este indicata igiena dupa fiecare masa, pentru a nu ramane resturi alimentare sub aparat, cu periuta de dinti SOFT, sau periuta electrica + periuta interdentara + apa de gura si/sau dus bucal, dimineata si seara;

Trebuie să vin lunar la control?

Nu, medicul îți va spune cînd sunt întâlnirile mai importante, dar de obicei se vine cam la 2-3 luni la control;

Cat dureaza un tratament cu gutiere?

Media purtarii unui aparat dentar cu gutiere este de aproximativ 7 luni -1 an de zile, in functie de anomalia dentara, de varsta pacientului, de faptul ca a mai purtat sau nu aparat dentar in antecedente, etc.

Concluzii:

Spre deosebire de aparatele dentare fixe, aparatele tip gutiera/alignere necesita cooperarea absoluta a pacientului, prezentand insa multe avantaje, cum ar fi:

Mai putine restaurari dentare inainte, in timpul si dupa tratamentul ortodontic, timp mai scurt de tratament, confort imbunatatit pe durata tratamentului, igiena pastrata, alimentatia fara restrictii, aspect estetic mult peste tratamentul cu bracketsi;
Dintii cu obturatii (plombe) dentare, pot fi folositi ca dinti ancora (sprijin) pentru tratamentul ortodontic, indiferent care, daca corespund din punct de vedere morfologic;
Pentru dintii ancora folositi cu sistemul cu gutiere, exista mai putine leziuni carioase, in comparatie cu tratamentul cu aparate dentare fixe;
Aparatul este aproape invizibil (cel cu gutiere), prietenii si cunoscutii neobservand ca esti in tratament ortodontic;
Igiena impecabila;
Alimentatia pastrata, fara nici un fel de restrictii alimentare; Incredere in sine marita pe durata purtarii gutierelor, neexistand complexe si frustrari, mai ales in cazul adolescentilor, legate de tachinarile celorlalti;

Se poate sa devii varianta ta cea mai buna, fara ca ceilalti sa observe….decat in final! Nu ezita!
Schimba-ti starea de bine in cea mai buna versiune a ta! Te asteptam…

Before & After – Invisalign full

Before & After – Invisalign full

Aparat fix metalic

Aparat metalic – etape de tratament

Before & After – Aparat dentar Invisalign Cazuri

Before & After – Tratament interdisciplinar Invisalign full, Fatete, Coroane, Table Tops

Before – After dupa tratament cu aparat fix metalic

Before After Invisalign Full

Invisalign Full – caz chirurgical rezolvat fara operatie si fara extractii

Invisalign Lite – dupa 14 saptamani de tratament

Invisalign Lite – etapa de tratament

Invisalign Full – caz chirurgical rezolvat fara operatie si fara extractii – etapa de tratament

Before After Invisalign Full

Before After Invisalign Full

Invisalign Full

Tratament Complex: Invisalign Full + Chirurgical + Protetic

Invisalign Full + Protetica

Invisalign Full + Implant + Protetica

Invisalign Full

Invisalign Full

Invisalign 7

Invisalign Teen – pentru adolescenti

Invisalign Full – recidiva dupa bracketsi