Servicii de Stomatologie Pediatrica – Pedodontie

Stomatologia pediatrica sau Pedodontia este ramura stomatologiei care se adreseaza tratamentului afectiunilor stomatologice la copii. Pacientul copil este un pacient ”special” care are nevoie de o atentie deosebita. In cadrul clinicii stomatologice Cluj – Ortho Implant Center – avem medici pedodonti  specializati pe tratamentele pentru copii.

Prima vizita a copilului in clinica ORTHO IMPLANT CENTER

Prima vizita a copilului la stomatolog este una de acomodare in care micul pacient face cunostinta cu medicul ortodont. I se prezinta scaunul stomatologic, instrumentele, iar pe model se explica tehnica corecta de periaj, totul sub forma de joaca pentru a castiga increderea copilului si a-l face sa se simta cat mai relaxat. Pentru a avea o buna cooperare din partea copiilor, vizitele la medic trebuie programate in asa fel incat sa nu coincida cu programul de somn sau masa al copiilor, iar durata lor trebuie sa tina cont de varsta copiilor. In timpul sedintelor de tratament copiii pot urmari desenele preferate pe monitorul atasat unitului (scaunului) dentar.

5
Dr. Boitor Amelia - Specialist Ortodontiesi Ortopedie Dento Faciala

Dr. Boitor Amelia – Specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala

Ordinea de eruptie a dintilor

In cazul dentitiei temporare este considerat normal ca primii dinti să apara in jurul vârstei de 6-12 luni, acești dinți fiind incisivii centrali inferiori. Dupa aproximativ 4-6 luni erup incisivii superiori (centrali + laterali), fiind urmati și de cei 2 incisivi laterali inferiori. După eruptia completa a incisivilor atat superiori cat si inferiori, urmeaza aparitia primilor molari de lapte. Intre acestia si grupul incisiv exista un spațiu deoarece acolo va urma să erupa ulterior caninii. Teoretic, al doilea molar de lapte este ultimul dinte temporar care erupe pe arcada, dar in ultima perioadă se poate observa o inversare a perioadelor de erupție intre el și canin. La sfarșitul ciclului de erupție al dinților temporari, copiii au în cavitatea bucala 20 de dinți.

In cazul dentitiei permanente, primul dinte definitiv care apare la nivelul cavitatii bucale, este molarul de 6 ani care nu va inlocui nici un dinte de lapte, el erupand in spatele celui de-al doilea molar temporar. Concomitent cu apariția lui se vor schimba si incisivii centrali inferiori, chiar daca, uneori, acestia pot sa preceada apariția primului molar definitiv.  Urmeaza aparitia grupului incisiv superior (incisivi centrali + laterali), urmat de eruptia celor 2 incisivi laterali inferiori, apoi schimbarea molarilor temporari cu premolarii. Intre erupția celor doi premolari sau inaintea lor, are loc erupția caninilor inferori. Caninii superiori erup in jurul varstei de 12 ani dupa eruptia premolarilor superiori. Al doilea molar definitiv sau molarul de 12 ani este un alt dinte definitiv care nu va inlocui nici un dinte de lapte. El va erupe in jurul varstei de 12 ani in spatele primului molar definitiv. Dupa aparitia acestui molar, in gura există 28 de dinți. Dentitia definitiva va fi completata de apariția celor 4 molari de minte dupa varsta de 18 ani.

Aceasta este ordinea de eruptie descrisa in carti, dar este doar orientativa. Se acceptă o abatere de plus/minus 6 luni ca fiind normala. Parintii nu trebuie sa ia ad-litteram reperele prezentate in teorie și sa se ingrijoreze din cauza micilor abateri. Plecand de la aceeasi idee, nu este de ingrijorat daca unui copil nu ii erup dintii in ordinea descrisa in carte, fiecare individ fiind diferit in aceasta privința. Atata timp cat unui copil ii vor erupe toti dintii definitivi pana la varsta de 12-14 ani, cu excepția molarului de minte, nu contează ordinea și momentul cand dintii de lapte cad și cei definitivi erup.

Afectiuni ale dintilor de lapte

Coloratii ale dintilor de lapte

Coloratiile negre se intalnesc des in cazul dintilor de lapte. Parintii observa aceste coloratii si se adreseaza ingrijorati medicului pedodont.
Aceste coloratii se localizeaza la baza dintelui in apropierea gingiei, la inceput, iar daca nu se intervine pot ajunge sa acopere aproape toata suprafata dintelui. Afecteaza atat dintii de lapte cat si pe cei permanenti. Apar in copilarie si pot dura pana la pubertate fiind intalnite rar in cazul adultilor.
Cauza acestor coloratii sunt bacteriile cromogene anaerobe din specia Actynomices, iar petele negre sunt depozite de sulfati ferosi rezultati din interactiunea chimica a hidrogenului sulfurat produs de aceste bacterii anaerobe din saliva si fierul existent in saliva.
Din fericire aceste coloratii nu pun in pericol vitalitatea dintilor , dar sunt foarte inestetice,  putand afecta stima de sine a copilului.
Tratamentul se realizeaza in cabinetul stomatologic si consta in igienizarea completa  (detartraj, airflow, periaj profesional) insotit de o igienizare riguroasa si acasa (dimineata si seara). Din pacate aceste pete reapar si se recomanda repetarea igienizarii profesionale la fiecare 4-6 luni.

Caria de biberon

Caria de biberon reprezinta o forma agresiva de carie care apare pe dintii de lapte ai copiilor sub 3 ani. Are o evolutie foarte rapida debutand sub forma unei pete alb-galbui, mergand pana la afectarea dintelui in intregime ajungand la stadiul de resturi radiculare.
Evolutia tipica a cariei de biberon urmeaza in general niste pasi specifici. Debuteaza prin afectarea dintilor frontali superiori (fara afectarea celor inferiori). Netratate cariile de biberon pot afecta intraga dentitie a copilului. Ordinea de aparitie a cariilor respecta in general ordinea de eruptie a dintilor de lapte.

Cauzele cariei de biberon sunt multiple, insa principalul factor este folosirea biberonului in afara meselor. Carbohidratii din lichidele dulci (ceaiul indulcit, sucul de fructe, laptele praf, chiar laptele matern) reprezinta sursa de hrana pentru bacteriile din cavitatea orala a bebelusului. Aceste bacterii produc acizi care ataca dintii.
Pentru prevenirea aparitie cariei de biberon se recomanda:

  • toaletarea gingiilor bebelusului dupa fiecare masa cu o bucata de tifon (chiar daca inca nu au erupt primii dintisori);
  • inceperea periajului dentar odata cu aparitia primilor dintisori;
  • nu se lasa bebelusul sa adoarma cu biberonul de lapte suc sau ceai in gurita;
  • evitarea pe cat posibil a alimentelor dulci;

Tratamentul cariei de biberon este de doua feluri:

preventiv (prin educarea parintilor privind obiceiurile alimentare sanatoase)

curativ, realizat de medicul pedodont in functie de situatia clinica (fluorizare, obturatii , tratament endodontic, extractii)

Tratamentele afectiunilor dentare la copii

Tratamentele la copii realizate in cabinetul stomatologic includ tratamente de profilaxie (de prevenire) a afectiunilor dentare si tratamente curative.

Tratamente profilactice

  • igienizare (periaj profesional, airflow, detartraj);
  • sigilarea dintilor de lapte/definitivi tineri;
  • fluorizare topica;
Sigilarea dintilor

Sigilarea este o masura de preventie a aparitiei cariei pe suprafetele dentare care prezinta
santuri si fosete, adica de la nivelul molarilor si premolarilor (igienizarea acestor santuri de catre copii, fiind mai dificil de realizat). Principalii dinti care beneficiaza de aceasta masura sunt molarii de 6 ani, premolarii si molarii de 12 ani pe masura ce erup. In anumite cazuri medicul pedodont poate recomanda si sigilarea molarilor temporari (risc crescut de carie datorita igienei nesatisfacatoare si consumuli ridicat de dulciuri), pentru o preventie mai sigura.
Sigilarea dentara se realizeaza cu ajutorul unui lichid rasinos care se aplica pe suprafata dintelui si umple santurile si fosetele dintelui. Astfel se impiedica depunerea de mancare si bacterii in aceste spatii retentive si greu accesibile periutei dentare
Procedura este una de scurta durata care nu necesita anestezie sau prepararea dintelui cu ajutorul frezei. Dintele trebuie curatat dupa care se aplica un gel care este lasat sa actioneze aproximativ un minut. Dintele este apoi spalat si uscat dupa care se aplica materialul de sigilare ( acesta poate fi alb, de culoarea dintelui sau colorat) . Materialul se intareste cu ajutorul luminii ultraviolete.
Materialul de sigilare se mentine pe suprafata dintelui aproximativ doi ani asigurand protectia acestuia impotriva cariei. Se recomanda controalele periodice si refacere sigilarilor la nevoie.
Sigilarile nu asigura o protectie completa impotriva cariilor dentare. O preventie completa presupune:

  • periaj dentar complet (cel putin de doua ori pe zi);
  • folosirea atei dentare;
  • fluorizari topice;
  • controale periodice (o data la 4-6 luni);
  • tratamente ortodontice;
Fluorizarea topica

Fluorizarea dentara topica reprezinta o masura de prevenire a cariei dentare prin intarirea smaltului dentar, facand-ul astfel mai rezistent impotriva cariilor.
Fluorizarea profesionala se realizeaza in cabinetul stomatologic  de catre medicul pedodont . Dupa igienizare se aplica fluorul cu ajutorul unei pensule. Fluorul poate fi sub forma de pasta, gel sau lac. Se mentine timp de cateva minute pentru a permite patrunderea acestuia in structura smaltului. Aceasta procedura trebuie realizata in cabinetul dentar pentru o calitate mai buna, efect de durata, dar si pentru ca exista anumite riscuri , fluorul in exces fiind toxic pentru organism.

5

Tratamente curative:

  • tratamentul urgentelor (fracturi, luxatii, avulsii dentare)
  • tratamentul cariilor dentare ale dintilor de lapte si ale dintilor definitivi
  • extractii ale dintilor de lapte

Parafunctiile si obiceiurile vicioase ale copiilor

Medicul pedodont trebuie sa acorde o atentie speciala si descoperirii unor eventuale obiceiuri vicioase sau parafunctii dentare.

Dintre obiceiurile vicioase, amintim:

  • sugerea degetului;
  • muscarea buzei inferioare sau superioare;
  • interpunerea diferitelor obiecte intre arcade;

Dintre parafuncti, amintim:

  • respiratia orala;
  • deglutitia infantila (in timpul inghitirii, copilul isi interpune limba intre arcade);

Corectarea parafunctiilor si indepartatrea obiceiurilor vicioase sunt foarte importante pentru dezvoltarea corecta a arcadelor dentare si a oaselor maxilare. In cazul observarii acestora, medicul pedodont va recomanda diferite exercitii si purtarea unor anumite aparate dentare. In cadrul clinicii noastre folosim asa numitele ”trainere”.

Trainerele sunt varianta mai moderna a aparatelor clasice mobilizabile (cu sarme si acrilat),  fiind confectionate dintr-un silicon mai moale sau mai putin moale, in functie de etapa de tratament, fiind mai confortabile pentru copii si avand o durata mai scurta de purtare  (2h seara + noaptea), comparativ cu cele clasice (8h ziua + noaptea).

Tratamentele cu ajutorul trainerelor ne ajuta la:

  • corectarea obiceiurilor vicioase;
  • dezvoltarea si alinierea oaselor maxilare;
  • indreaptarea dintilor;
  • imbunatatirea dezvoltarii faciale;
  • imbunatatirea starii de sanatate generala;

Cum realizeaza aceste lucruri? Ajutand copilul sa:

  • respire pe nas (nu pe gurita);
  • sa-si corecteze pozitia de repaus a limbii (catre o pozitie anterioara si nu cazuta catre posterior);
  • sa inghita corect (cu varful limbii pe cerul gurii);
  • sa isi tina buzele in contact cand inghite;

Trainerele se aleg in functie de anomalia dentara, de marimea arcadei copilului si in functie de etapa de tratament. Au diferite marimi si culori, lucru care le face mai attractive, iar tratamentul se desfasoara de obicei in 3 stadii:

  1. Corectare a obiceiurilor vicioase si a parafunctiilor – stage 1;
  2. Dezvoltarea arcadelor si aliniere dentara- stage 2;
  3. Alinierea finala si contentia rezultatelor – stage 3;